Senioren Journaal van donderdag 16 september

 

Huisbezoek uitgebreid

Het huisbezoek aan ouderen in Heerlen wordt vernieuwd en uitgebreid per 1 oktober. Zo gaat de leeftijd waarop iedere Heerlenaar een huisbezoek aangeboden krijgt, omlaag van 80 naar 75 jaar. Daarnaast kunnen ook mensen van 66 jaar en ouder desgewenst een bezoek aanvragen. Ook zijn de gesprekken anders van aard. De ouderenconsulenten geven meer uitleg over financiële regelingen en mogelijkheden om anderen te ontmoeten in de buurt.

Coronabewijs per post

“Lukt het echt niet, of willen mensen het niet, dan kunnen we coronabewijzen per post versturen”, zegt het ministerie van VWS tegen de NOS over de digitale worstelingen van ouderen om een coronabewijs te bemachtigen. “We hebben inmiddels ruim 60.000 keer zo’n coronabewijs opgestuurd per post. Het is belangrijk dat coronatoegangsbewijzen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die minder vaardig zijn met smartphones of computers.”

Ouderenzorg zelf betalen

Je kunt je afvragen welke zorg echt noodzakelijk is en welke zorg meer luxe en franje is en daar kunnen mensen dan wellicht meer zelf een eigen bijdrage aan leveren, aldus EenVandaag over een gisteren verschenen rapport over de onhoudbaar genoemde kostenstijgingen in de zorg. Gezondheideconoom Xander Koolman: “Mijn ouders kunnen hun zorg bijvoorbeeld heel goed zelf betalen”, geeft Koolman als voorbeeld van zorg die via een eigen bijdrage bekostigd kan worden. “Zij krijgen dat nu gesubsidieerd. Het is maar een vraag of dat een keuze is die we straks nog willen.”

‘Koopkracht blijft flink achter’

Gemiddeld steeg volgens cijfers van het CBS de koopkracht aardig, maar gepensioneerden zijn flink achtergebleven, constateert ANBO. “Daarmee wordt nog maar eens duidelijk dat het beleid van de overheid leidt tot een scherpe deling tussen de werkenden en niet-werkenden in ons land.”

‘Pensioenen. Lekker belangrijk.’

Aan een kort debat over het pensioenakkoord deden gisteren in de Tweede Kamer maar vijf van de negentien partijen mee. “Letterlijk een handje vol”, constateert Koepel Gepensioneerden. “Niet meer. Want zo belangrijk zijn pensioenen en zo belangrijk zijn gepensioneerden (niet).”

‘Dit is de ouderenzorg’

“Met de hashtag #ditisdeouderenzorg willen we het verhaal van onze levendige sector vertellen”, meldt brancheorganisatie ActiZ. “Via een digitaal tijdschrift en een ActiZ Instagram-pagina brengen we op een nieuwe, online manier de mooie verhalen uit de ouderenzorg dichterbij.”

Een potje schaken en een wandeling

Burennetwerk in Amsterdam heeft sinds 2016 een samenwerking met Cordaan Thuiszorg in de vorm van de service van de Matchmakers Informele Zorg. Informele zorg is alle zorg die geleverd wordt door mantelzorgers en vrijwilligers in aanvulling op de formele zorg. Een Burennetwerk-reporter laat zien hoe dat in de praktijk gaat.

Zomaar geldezel na selfie

Steeds meer ouderen laten zich al dan niet bewust strikken als geldezel voor criminele bendes. Witwasbestrijder Fourthline ziet volgens de Telegraaf, naast jongeren met een sociale achterstand, een scherpe stijging van 65-plussers die ’hulp’ krijgen van criminelen om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen waarmee zwart geld wordt witgewassen.

Juiste keuze hulpmiddel

“Gelukkig zijn er honderden (zorg)hulpmiddelen en materialen die kunnen helpen. Maar om iets te kiezen dat passend is, heb je eerlijke informatie nodig. Onafhankelijk en betrouwbaar.” De Vilans Hulpmiddelenwijzer biedt die informatie.” Vilans geeft tips voor de aanschaf van het juiste hulpmiddel en informatie over vergoedingen.

Ambassadeurs zorgtechnologie

In de regio Utrecht is een aantal zorgprofessionals in de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) gestart met de training ambassadeurs zorgtechnologie. De aanstaande ambassadeurs zorgtechnologie gaan naast hun reguliere werk 6 uur per week hun collega’s onder meer inspireren en begeleiden bij het gebruik van zorgtechnologie.

‘Wees niet woke in dementiezorg’

Zingen doet een beroep op de mogelijkheden van dementerenden, schrijft verpleegkundige Job van Amerongen. “We doen het regelmatig en uit volle borst. Een greep uit ons repertoire: Moriaantje (‘zo zwart als roet’) , Sarie Marijs (‘ik was zo bang dat die kakies mij zou vang’) Waar de blanke top der duinen (‘ik heb u lief mijn Nederland’) en De Zilvervloot (‘Piet Heijn, zijn daden benne groot’). De teksten zijn niet bepaald woke en inclusief. Maar het zingen genereert veel positieve energie. Het duurt nog even voor we de generatie van de Beatles en de Stones ontvangen. Tot die tijd vragen we woke Nederland dispensatie om ‘onze liederen’ te blijven zingen.”

Slimme speaker helpt met ongeveer alles

“Langer thuis blijven wonen is het beleid van de overheid, maar vooral de wens van veel ouderen. De juiste kennis en handigheden brengen dat binnen handbereik.” De Telegraaf geeft een aantal tips, zoals: een robotstofzuiger neemt werk uit handen. Lichtsensoren zorgen bij nachtelijk toiletbezoek voor automatische verlichting. Een slimme speaker helpt met zo ongeveer alles: vraag hem de tijd, om iemand te bellen, welk weer het wordt of om de lichten aan te doen.

‘Nu al met pensioen, moet dat?’

Niet iedere AOW’er die wil doorwerken, mag ook doorwerken. In sommige cao’s en arbeidscontracten is opgenomen dat het arbeidscontract vanzelf eindigt als een werk- nemer de AOW-leeftijd bereikt, schrijft het AD. Wil je toch niet met pensioen? Dan kun je met je werkgever overleggen over een nieuw contract. De AOW’er heeft een gunstige onderhandelingspositie, zegt ouderenbond ANBO. “Bepaalde premies, zoals de pensioenpremie en de premie voor de WW-uitkering, hoeven niet meer te worden ingehouden. Voor hetzelfde nettosalaris is de werkgever dan minder geld kwijt.”

Senioren Journaal van dinsdag 14 september

 

‘Zorg snel voor papieren QR-code’

Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen, meldt de Telegraaf. In principe kunnen ze nu al zo’n bewijs krijgen, maar het aanvragen “lukt nog steeds niet altijd”, stelt de bond, die “direct actie” van het ministerie van Volksgezondheid wil.

‘Seniorenwoningen in kantoren’

Een lezer van Trouw pleit voor een vijfstappenplan voor wonen: maak van lege kantoorpanden tweekamerwoningen met een keukenblok en badkamer; zorg dat onder anderen gepensioneerden hier gaan wonen; laat jongeren naar de vrijgekomen woningen gaan tegen een sociale vergoeding, zoals boodschappen doen en helpen met klussen; laat huursubsidie dit mogelijk maken; een minister van wonen, in het nieuwe kabinet, regel dit.

Gepensioneerden niet zo snel de straat op

Het moet maar eens afgelopen zijn met ‘de pensioenroof’ vinden Cas Tuyn (58) en Jan Schut (74) uit Valkenburg. Daarom protesteren ze al twee jaar lang, waar ze maar kunnen, tegen het feit dat de pensioenen al veertien jaar niet geïndexeerd zijn. Het protesteren keken de mannen af bij de boeren, schrijft De Limburger. Maar ja, gepensioneerden zijn druk met vrijwilligerswerk of als oppasopa of -oma; die krijg je niet zo snel de straat op.

Woningen voor Turkse ouderen

Al twintig jaar wordt erover gepraat, een appartementencomplex waar Turkse ouderen onder elkaar kunnen wonen. Nu lijkt het er van te komen in Eindhoven bij een project van Woonbedrijf. Vereniging Lâle heeft ook invloed op het ontwerp. Maar het wordt geen Turkse architectuur, zeggen ze erbij in het Eindhovens Dagblad. De eigen cultuur zal alleen terug te zien zijn in het individuele interieur. En misschien in de gemeenschappelijke ruimte die ze krijgen.

Podcast ‘Op leven en dood’

De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken, meldt ZonMw. Voor welke dilemma’s komen artsen en naasten te staan? En hoe gaan zij met elkaar hierover in gesprek?

Zorgdieren in opleiding

Zon & Schild in Amersfoort laat op proef oudere psychiatrische bewoners contact maken met huisdieren, omdat dat hun welzijn kan bevorderen, zo blijkt uit onderzoek. De stichting ZorgDier Nederland zoekt daarvoor mensen uit Amersfoort en omgeving die een hond of een kat hebben, meldt AD Amersfoortse Courant. Als hun dier makkelijk is in het contact met mensen en het baasje ook, dan kunnen ze worden opgeleid tot ‘zorgdier’ en ‘zorgdierbegeleider’.

Met heupfractuur multidisciplinair beter af?

Oudere patiënten met een heupfractuur zijn mogelijk gebaat bij multidisciplinaire, geriatrische én orthopedische zorg, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “Een geïntegreerde orthogeriatrischebehandeling die door een verpleegkundig specialist geleid wordt, is een goede stap voorwaarts in de behandeling van kwetsbare ouderen met een heupfractuur.”

Erotiek in verpleeghuis

Zorginnovatiebedrijf Qwiek brengt met de zogeheten Sensualiteit Interventie erotische beelden in het verpleeghuis. De behoefte is groot, het taboe hierop eveneens, schrijft De Limburger. Het gaat om korte seksuele films in retrobeeld, die gericht ingezet kunnen worden, legt Qwiek uit. De films duren een kwartier. “Als de verzorgende de kamer weer betreedt, ligt de cliënt vaak lekker te slapen omdat hij of zij rust heeft gevonden.”

Onderzoek mondzorg

Mondgezondheid hangt bij ieder individu samen met de algemene gezondheid en het algemene welbevinden. Bij kwetsbare thuiswonende ouderen is er een verhoogd risico op mondproblemen en andere aandoeningen en bovendien op sociaal isolement. Daarom is goede mondzorg bij deze groep extra belangrijk. Op verzoek van Zorginstituut Nederland onderzoekt het Nivel hoe de mondzorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen kan worden verbeterd.

Hoogste risico op dementie

Edo Richard is bij Amsterdam UMC benoemd tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de vasculaire component van dementie vanuit het populatie perspectief. Hij vindt het belangrijk om met zijn hoogleraarschap aandacht te besteden aan de groep die het hoogste risico heeft op dementie maar die nu onvoldoende preventieve zorg krijgt. Dit zijn volgens Richard bijvoorbeeld mensen met een lage sociaal economische status en migrantenpopulaties. “In een stad als Amsterdam zouden we ons daar op kunnen en moeten richten.”

Senioren Journaal van maandag 13 september

 

Unieke oproep seniorenorganisaties

“Een waardig levenseinde, en breder: een waardige laatste levensfase, vraagt om een waardig debat.” Seniorenorganisaties doen hiertoe gezamenlijk (‘en dat is uniek te noemen’) een oproep aan de politiek, schrijft voorzitter John Kerstens van de Koepel Gepensioneerden ook namens ANBO, KBO-PCOB, NOOM, FASV en KBO Brabant) in Trouw over het wetsvoorstel voltooid leven. “Laten we dat éérst met elkaar voeren en vervolgens bezien wat nodig is. Wij nemen daar graag onze verantwoordelijkheid in, door met onze leden overal in het land het gesprek aan te gaan.” KBO-Brabant presenteerde vrijdag de uitkomsten van vier dialoogbijeenkomsten over het wetsvoorstel. Niemand bleek blij met het voorstel, aldus het Eindhovens Dagblad. “De een vindt het te ver gaan, de ander niet ver genoeg.” Rosanne Hertzberger schrijft in haar column in NRC over “het befaamde kroonjuweel van D66, door hen eufemistisch ‘voltooid leven’ genoemd en door mij ‘zetje zelfmoord’”.

Betere keuring oudere automobilisten?

Op de Nederlandse wegen rijden steeds meer automobilisten op hoge leeftijd. Opfriscursussen die voor hen zijn bedoeld, worden nauwelijks bezocht, blijkt uit navraag van RTL Nieuws. En over het huidige keuringssysteem van de rijvaardigheid van ouderen bestaat veel discussie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een onderzoek gestart naar het verbeteren van dat systeem.

‘Seniorenwoningen naar jongeren’

Gepensioneerden die in Amsterdam bewust kozen voor een ouderenwoning aan de Nieuwe Westerdokstraat, zien er nu jonge mensen komen wonen. Corporatie De Key zegt in NRC dat De Key dat het complex “nooit een seniorencomplex” is geweest. Een huurder: “Ik heb de woning als 55+ geaccepteerd, maar met deze verandering slopen ze de hele sociale cohesie in het pand.” Ze ziet langzaam de overlast toenemen: rennende kinderen op de gehorige galerijen, rokende jongeren op de balkons.

Onderzoek betere behandeling COVID-19

ZonMw kent een subsidie van bijna twee miljoen euro toe aan een grote groep onderzoekers om de uitkomsten van ouderen met COVID-19 te verbeteren. Meer dan 90% van alle sterfte aan COVID-19 betreft patiënten vanaf 70 jaar. Achteruitgang in dagelijks functioneren komt bij ouderen als gevolg van doormaken van COVID-19 veel voor. Bijzonder is dat ouderen nadrukkelijk bij het onderzoek betrokken zijn. Jan Festen zit vanaf het begin namens ouderenbond KBO-PCOB in de stuurgroep van de studie.

Aan wie geef je de volmacht?

Nederlandse notarissen sluiten elke werkdag zo’n 650 levenstestamenten af. Daarin leggen mensen vast wat er moet gebeuren als zij door ziekte of ouderdom niet meer bekwaam zijn. De hamvraag is: aan wie geef je de volmacht om dan voor jou financiële of medische beslissingen te nemen? Vaak krijgen alle kinderen gezamenlijk de volmacht. Dat kan flink fout gaan, blijkt uit een artikel in de Telegraaf.

‘Richt je op de niet-gevaccineerde ouderen’

“Ik, 80-plusser en gepromoveerd in de kansrekening, heb me natuurlijk laten inenten”, schrijft Guus Balkema uit Amsterdam in Trouw. Voor een 15-jarige ligt het anders. “In plaats van kinderen te verleiden tot vaccinatie, moet de overheid haar pijlen richten op ouderen. Van de 70-plussers is 8 procent niet gevaccineerd. Van de 2 miljoen personen van 72 tot 91 jaar zijn er 160.000 ongevaccineerd. Als 10 procent van hen zich alsnog laat vaccineren scheelt dat evenveel doden als het vaccineren van zestien miljoen jongeren tussen de 12 en 31.”

Ouderen vragen meer hypotheken aan

Gepensioneerden vroegen vorige maand 25 procent meer hypotheken aan dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt volgens NU.nl uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Uit de data blijkt dat gepensioneerden vorige maand bijna vierduizend hypotheken aanvroegen. Een jaar eerder waren dat er iets meer dan drieduizend. Volgens HDN komt de stijging waarschijnlijk door de historisch lage rente.

Gezond lang doorwerken illusie

Honderdduizenden oudere werknemers dreigen voortijdig uit te vallen, waarschuwt vakbond CNV. Ze kunnen niet eerder stoppen met werken, maar zijn wel versleten, schrijft het AD. De bond hield een onderzoek onder 2100 leden van 45 jaar en ouder. Acht op de tien ondervraagden gaf aan eerder te willen stoppen met werken, omdat het werk te belastend is. Maar zes op de tien verwacht dat eerder stoppen met werken niet zal lukken, vooral vanwege financiële redenen. Of de baas wil ze niet laten gaan omdat er te weinig personeel

Iedereen blijft wonen waar hij of zij woont

Heel veel ouderen met een relatie houden hun eigen woning aan, schrijft een lezer van de Volkskrant, omdat ze anders van een ongehuwden AOW van 1226,60 euro naar een gehuwden AOW van 838,55 euro gaan. “Schaf dat eens af, zodat ze officieel kunnen samenwonen. Ja, dat kost geld, maar het gaat op den duur ook geld opleveren. Als je samenwoont en wat gaat mankeren, is daar vaak de partner die jou kan verzorgen. Dus je hebt geen of, later, dure hulp nodig.” Ook een lezer van Trouw schrijft hierover: “Eventuele huurtoeslagen en zorgtoeslagen komen veelal te vervallen. De kosten kunnen oplopen tot ruim duizend euro netto minder per maand. Dus blijft iedereen wonen waar hij of zij woont.”

Helm dragen op elektrisch fiets

Traumachirurg Jeroen Poos doet sinds vijf jaar onderzoek naar fietsongevallen en letsel. Hij zou graag zien dat drie groepen verkeersdeelnemers een helm dragen, zegt hij in het AD. Als eerste ouderen op een elektrische fiets. “E-bikers raken bij een ongeval ernstiger gewond dan gewone fietsers”, zegt Poos. De fiets is zwaarder, de gebruikers zijn veelal ouder en de snelheid ligt hoger. Ook kinderen tot 12 jaar en pubers die pizza’s rondbrengen op een elektrische fiets moeten volgens Poos aan de helm.

‘Nieuw pensioenstelsel = lagere uitkering’

Werknemers zijn niet geïnteresseerd in de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. De onzekerheid die het met zich meebrengt, associeert de deelnemer vooral met het vooruitzicht van een gemiddeld lagere pensioenuitkering. Dat sombere beeld schetsen onderzoekers van demografisch instituut Nidi, meldt amweb.


Seniorenjournaal van maandag 6 september

 

Gevangen in gouden kooi

Woonschaamte is volgens de Telegraaf het woord van de week: Babyboomers moeten zich schuldig voelen dat ze alleen of met hun tweetjes in hun vijfkamer-paleisjes blijven zitten. Op een oproep van de Telegraaf kwam een stortvloed aan mails binnen. Woonschaamte? De meeste 65-plussers willen graag verkassen naar iets kleiners, maar het is om financiële redenen niet voor ze weggelegd. En daarom blijven ze zitten waar ze zitten.

‘Korten mag niet zomaar’

Een unieke rechtszaak tegen pensioenfondsen PGB en Reiswerk Pensioenen om de ingestelde extreme pensioenkortingen van tien tot bijna twintig procent terug te krijgen, kan tot grote vertragingen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Mogelijk kan straks iedereen die te maken heeft gehad met een pensioenverlaging, of hiermee te maken krijgt, compensatie vragen aan de rechter, meldt Kassa.

Eindelijk kon onze soos weer van start

In de Telegraaf-rubriek ‘Dit vind ik leuk’ schrijft een lezer uit Driemond: Eindelijk kon onze seniorensoos weer van start en onze senioren waren zo blij nadat ze 1,5 jaar binnen hadden gezeten. Bovendien ontvingen de ouderen van Bloem & Bloem Trendsetters een geweldig mooi boeket bloemen. Wat een prachtig begin van onze soos en wat een lief gebaar.

’Zeventiger nog makkelijk een periode door’

Oud, maar nog niet moe. Veel Alphense politici zijn de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots voorbij, maar gaan na de raadsverkiezingen van maart 2022 gewoon door, aldus het Leidsch Dagblad. Vier jaar bijtekenen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar? “Al zeventiger kan ik nog makkelijk een periode mee. Ik zie juist dat ouderen in de politiek het meest productief zijn. Niet alleen in de raad, maar ook in het college.”

‘Pensioen minder zeker, en zeker minder’

Gelukkig hebben de meeste pensioenfondsen de pensioenuitkering in 2021 niet hoeven te verlagen, maar de pensioenpremies stegen wel met 13,5 procent. Je gaat er dus als werknemer die nog pensioen opbouwt wel op achteruit. Het wordt door Mark Heemskerk, hoogleraar Pensioenrecht aan de Radboud Universiteit, volgens Kassa ook wel de verborgen pensioenkorting genoemd. “Dat nieuwe pensioengat is zorgwekkend. De slogan blijft daarom: pensioen wordt minder zeker, en zeker minder.”

Hart voor Ouderen

Petra Bleijenberg-ten Voorde (52) is het boegbeeld van het ouderenwerk in Uddel. Vele jaren achtereen bezocht ze zelf mensen op leeftijd, onder wie een bejaarde vrouw, aldus het Reformatorisch Dagblad. “Ze stond me iedere drie weken in de deuropening op te wachten. Ik kreeg er veel meer energie voor terug dan ik erin stopte.” Iedereen die dat wil, wordt geholpen. “Christelijk of niet. Uddel telt tachtig geregistreerde mantelzorgers. We hebben zestien bezoekvrijwilligers en acht mensen die zich inzetten voor Hart voor Ouderen. In de praktijk trekken mensen niet aan de bel. Maar als je eenmaal in gesprek bent, komen er vaak vragen naar boven. Mensen geven zelf aan waar ze behoefte aan hebben.”

Een plek waar iedereen mee telt

In Nijmegen-Noord is het hoogste punt van het nu nog enige gebouw in Hof van Holland bereikt. Het gaat om woonzorggebouw Aaron met 91 appartementen. Dit gebouw is bedoeld voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking, aldus Talis. ‘Het idee is dat de bewoners, of ze nu meer of minder behoefte hebben aan zorg, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. We bouwen hard aan een plek waar iedereen mee telt.’

Veel mensen ‘niet-passend’ gehuisvest

Frank Kalshoven stelt in zijn column in de Volkskrant als gedachte-experiment een ‘nationale verhuisdag’ voor en constateert dat het een drukke dag wordt: Lege-nesters gaan hun gezinswoning uit, jonge gezinnen trekken erin. Werkenden krijgen huizen in de gebieden waar veel banen zijn; inactieven, waaronder gepensioneerden, krijgen juist plek waar weinig economische activiteit is. Docenten krijgen huizen bij scholen, rijksambtenaren krijgen een plekje in Den Haag, et cetera. Zo’n experiment illustreert volgens Kalshoven de gedachte dat veel mensen in objectieve zin ‘niet-passend’ gehuisvest zijn.

Vijfhonderd senioren op het kerkplein

Het kerkplein in Stramproy was gistermiddag het domein van de senioren van het dorp. Vijfhonderd ouderen kwamen bijeen voor een uitgebreide brunch met sport, spel en entertainment. Bedoeld als een zonnig moment na een donkere periode waarin vanwege de coronapandemie ook veel activiteiten voor ouderen noodgedwongen op een laag pitje stonden, schrijft De Limburger. Ook de burgemeester van Weert schoof aan. Hij noemde het een geweldige activiteit op een markante plek. “Ik vind ook de naam ‘Het nieuwe begin’ goed gekozen.”

‘Pensioenfonds moet geen idealen hebben’

Pensioenfonds PME stopt met beleggen in olie en gas. Een AD-lezer ergert zich eraan dat pensioenbestuurders niet lijken door te hebben “dat ze werken met het geld van anderen. Hun enige opdracht zou moeten zijn om zoveel mogelijk rendement uit dat geld te halen. Binnen de regels van de wet blijven, maar desnoods tot op het randje gaan. Politieke of persoonlijke ideeën mogen daar niet in worden meegewogen. Als investeren in energie meer oplevert dan bijvoorbeeld in de farmaceutische of wapenindustrie: prima. Maar regel één zou moeten zijn: maximaal scoren binnen de wet. Tenzij iedereen de vrijheid krijgt om te kiezen aan welk pensioenfonds of welke verzekeringsmaatschappij hij zijn premie toevertrouwt.”

Meer sterfte 65-plussers door hitte

Meer dan 200 medische tijdschriften wereldwijd plaatsen een oproep aan wereldleiders om meer en snellere maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, aldus de NOS. In de afgelopen twintig jaar is de sterfte onder 65-plussers door hitte met 50 procent gestegen.

Senioren Journaal van vrijdag 3 september

 

Tweespalt bij opening seniorenseizoen

In dorpshuis De Zwaan openbaarde zich donderdag, bij de opening van het seizoen van Stichting Uitgeester Senioren, de groeiende tweespalt in de samenleving. De orkestleider weigert ‘ongeprikten’ in zijn orkest. Maar kán dat wel, is de vraag. In De Zwaan vielen al tranen, schrijft het Noordhollands Dagblad. Bij de SUS komen jaarlijks zo’n 1500 senioren over de vloer, tweederde van hen wekelijks.

Soms maanden wachten op indicatie

Mensen die blijvend intensieve zorg in een instelling nodig hebben, moeten soms wel zestien weken wachten op een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). “Afhandeltermijnen voor toetsingen lopen op tot onverantwoorde hoogte. Zorgketens dreigen krakend vast te lopen”, schrijft een manager bij Zorggroep Charim, op LinkedIn. Verpleeghuizen aangesloten bij Charim hebben de afgelopen weken meerdere mensen opgenomen zónder een indicatie.

Schijf van vijf tegen babbeltrucs en pinfraude

Er is een nieuwe schijf van vijf. Niet met gezond voedsel, maar met tips om criminaliteit te voorkomen, zoals babbeltrucs en pinfraude. In Goes is de nieuwe schijf verspreid onder alle 55-plussers, meldt Omroep Zeeland, want met name ouderen zijn nogal eens de dupe van slimme dieven.

‘Bankmedewerker’ maakt duizenden euro’s buit

Een 26-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij verdacht wordt van bankhelpdeskfraude. Op die manier zou hij volgens AD Rotterdams Dagblad duizenden euro’s hebben buitgemaakt. Onder andere een bejaard echtpaar uit Heerde, een man en vrouw van 81 en 86 jaar oud, werd slachtoffer van de Rotterdammer. Zij werden gebeld door de zogenaamde bankmedewerker. Hij won het vertrouwen van de man en vrouw en zei dat er gefraudeerd werd met hun rekeningen en dat ze snel moesten handelen.

Wel verhuizen, maar niet meer betalen

“Ik woon in een riant huis met grote tuin en diverse etages en heb geen inwonende kinderen. Ik wil graag gelijkvloers wonen en ook kleiner (heb nu 110 vierkante meter)”, schrijft een lezer van Het Parool. “Het probleem is echter dat ik wel kleiner kan gaan wonen maar dan meer huur moet gaan betalen!” “Als de huren van de flats in deze wijk zakken naar 650 euro voor een woning met twee slaapkamers in plaats van de 1100 euro die er nu voor wordt gevraagd, komen er veel huizen beschikbaar voor jonge gezinnen.”

Zorgen over dementie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet het aantal mensen met dementie stijgen van ruim vijftig miljoen naar 78 miljoen in 2040. Dit komt door vergrijzing en bevolkingsgroei, maar ook doordat veel landen afspraken niet nakomen. Er zou meer gedaan moeten worden aan diagnostiek en verzorging. “Ook in Nederland zouden we best een tandje bij kunnen zetten”, zegt hoogleraar neurologie Philip Scheltens in de Telegraaf. “Al lopen we wel in de in voorhoede.”

Almaar strengere normen gezond leven

‘Volgens de cardioloog is mijn slechte cholesterol te hoog en moet ik meer pillen gebruiken. Eigenlijk heb ik daar geen zin in. Wat vind jij?’ In twee zinnen schetst deze eind-zeventiger een paar problemen, schrijft huisarts Joost Zaat in zijn column in de Volkskrant: de almaar strenger wordende normen voor ‘gezond leven’, het verschil tussen risico’s voor de gemeenschap en die voor het individu en het gebrek aan daadwerkelijk samen beslissen over de doelen van een behandeling.

Corona-uitval loopt hard op

Corona eist zijn tol onder zorgpersoneel. Medewerkers van ziekenhuizen, in de ouderenzorg, de thuiszorg en de kinderopvang worden niet alleen vaker ziek, ze zijn eenmaal uitgevallen ook langer niet inzetbaar. Het duurt gemiddeld inmiddels meer dan een maand voordat een zieke zorgmedewerker weer aan de slag kan, en het aantal zorgmedewerkers dat er langer dan drie maanden uit ligt is sinds 2014 met bijna twee derde gestegen, blijkt volgens de Telegraaf uit nieuwe cijfers van verzuimnetwerk Vernet.

‘SeniorWeb klaar voor komende 25 jaar’

SeniorWeb bestaat 25 jaar. Daniël de Levita, directeur van SeniorWeb, blikt vooruit naar de toekomst: ‘We willen alle senioren laten zien dat digitaal fit zijn kansen geeft. We spannen ons in om senioren positieve digitale ervaringen te geven, zodat zij hun vertrouwen opbouwen. Oók de mensen die het moeilijk vinden om met digitale apparaten om te gaan.’ SenorWeb staat klaar voor de komende 25 jaar.

E-book bewegen kwetsbare ouderen

“Voldoende bewegen is van grote invloed op de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen. Benieuwd wat jij als zorgverlener in de eerstelijn kunt betekenen voor deze ouderen? Het e-book ‘Bevorder de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen met bewegen’ helpt je op weg”, meldt Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Mooiste Contact Fonds

Sinds de start in 2007 heeft het KPN Mooiste Contact Fonds als onafhankelijke stichting gewerkt aan het voorkomen en doorbreken van sociaal isolement, aldus ICT&Health. Met langdurige initiatieven zoals KlasseContact, met jaarlijkse kerstdiners voor ouderen en met pilots zoals de ComputerPlusBus. De langdurige initiatieven blijven bestaan, maar daarnaast gaat het fonds start- en scale ups van (digitale) initiatieven tegen eenzaamheid meerjarig met financiering en expertise ondersteunen.

Senioren Journaal van donderdag 2 september

Rennen voor het stoplicht

Het is rennen bij het stoplicht aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Binnen zeven seconden moet je aan de overkant zijn. Belachelijk, vinden de Partij van de Ouderen en verkeerskenner Walther Ploos van Amstel. Maar is het echt zo erg? AT5 test het met ouderen. “Wie het lukt om in zeven seconden naar de overkant te komen, kan zich inschrijven voor de Olympische Spelen”, zegt de Partij van de Ouderen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er “voldoende zogenoemde ‘ontruimingstijd’ voordat de kruisende stromen weer gaan rijden”.

KBO-PCOB belt aan

Mede door de beperkingen die de coronapandemie met zich meebrengt en bracht is eenzaamheid onder oudere Haarlemmers waarschijnlijk toegenomen, schrijft het Haarlems Weekblad. KBO en PCOB komen in actie. Vanaf oktober tot en met mei zullen de ouderenbonden regelmatig de straat op gaan om bij mensen aan te bellen om een praatje te maken en om te kijken of we van betekenis kunnen zijn voor mensen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.

‘Terminale thuiszorg op sterven na dood’

Nederland loopt voorop als het gaat over kennis en kunde op het gebied van palliatieve zorg, schrijft huisarts Dank Stuijver in haar column in de Volkskrant. “Maar hoewel 80 procent van de ernstig zieke mensen aangeeft thuis te willen sterven, lukt dat maar bij één op de drie. Onder andere omdat er geen verpleegkundigen zijn om deze gespecialiseerde, maar ook arbeidsintensieve zorg thuis te bieden.”

Pensioenfondsen weer iets beter

De Nederlandse pensioenfondsen staan er iets beter voor in vergelijking met een maand eerder, waarmee de stijgende lijn weer is ingezet, meldt het ANP. Volgens onderzoeksbureau Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral door een positief rendement op beleggingen. De gemiddelde dekkingsgraad steeg in augustus van 108 naar 109 procent.

Weten of zorgmedewerkers gevaccineerd zijn

De grootste branchevereniging in de ouderenzorg wil dat in de instellingen bekend wordt welke zorgmedewerkers tegen covid-19 zijn gevaccineerd en welke niet. ActiZ steunt volgens de NOS een oproep van leden van het OMT aan het kabinet om zo’n registratie mogelijk te maken. “We hebben eigenlijk zoveel mogelijk informatie nodig om goede zorg te kunnen verlenen. Inzicht in de vaccinatiegraad van medewerkers per locatie is daar een onderdeel van.”

Vroegpensioen in ouderenzorg

Mensen die werken in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg kunnen sinds 1 september met vroegpensioen als ze aan zware-beroepen-regels voldoen. Daarmee is de mogelijkheid tot vroegpensioen ingegaan voor de grootste cao van het land. Want dat is met zo’n 470.000 werknemers de cao VVT (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen, Thuiszorg), aldus de NOS.

Pop-up zomerterras in Bossche wijken

In Bossche wijken duikt deze weken af en toe een pop-upzomer terras op. Zoals voor ouderen in de Schutskamp en Kruiskamp. Voor de Meanderflat verrees laatst een grote circustent. Daar kunnen mensen elkaar weer zien, aldus het Brabants Dagblad: Een dj draaide plaatjes uit de jaren 50 en 60, een heuse pubquiz zorgde voor interactie, onderwijl werd genipt van een glaasje jus, bier of advocaat met slagroom. Inspirator is ‘Stichting Alles voor mekaar’ uit Heusden.

Praktijktuinen Wet zorg en dwang thuis

In zes praktijktuinen is gestart met de uitvoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) in de zorg thuis. Wijkverpleegkundigen, huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde gaan in zes regio’s aan de slag met vraagstukken rond onvrijwillige zorg aan kwetsbare ouderen in de wijk, aldus brancheorganisatie ActiZ.

Niet meer zovaak naar het kerkgebouw

“Het is goed dat we ons als kerk realiseren dat een deel van de ouderen bewust zal kiezen om online verbonden te blijven en niet meer (zo vaak) naar het kerkgebouw te gaan”, schrijft predikant Klaas van der Kamp (PKN) in het Nederlands Dagblad. “Dat geldt voor jongeren en dus ook voor ouderen. Het idee dat ouderen weinig besef hebben van toetsen en beeldschermen is achterhaald.”

‘Huidige pensioenstelsel functioneert uitstekend’

De stijgende rente stelt het oude pensioenstelsel in een heel ander daglicht. Denk nog eens na over pensioenhervorming, schrijven de Amsterdamse hoogleraren Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen in NRC. “Moeten we nu echt dat oude, eigenlijk uitstekend functionerende systeem onomkeerbaar bij het oud vuil zetten? Het lijkt ons het beste de recente verbeteringen in dat oude systeem een kans te geven en er vooralsnog mee door te gaan.”

Senioren Journaal van dinsdag 31 augustus 2021

 

‘Iedereen gaat crisis ouderenzorg voelen’

De hoeveelheid ouderen neemt de komende jaren explosief toe, maar de zorg die daarbij nodig is, groeit niet mee. Bianca Buurman (voorzitter van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en hoogleraar acute ouderenzorg) spreekt in een opiniestuk in de Telegraaf van een gierend tekort aan gekwalificeerde medewerkers en maant de formerende partijen snel knopen door te hakken.

Meer eenzaamheid en minder beweging

Tijdens de tweede lockdown zagen de geriaters meer problemen bij kwetsbare ouderen door verminderde sociale contacten en minder bewegen dan tijdens de eerste. Er was wel minder delay in de behandeling van hun klachten. Dat stelt de Commissie Kwaliteitszaken van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie op basis van een tweede rondgang langs alle vakgroepen Geriatrie in Nederland. Medisch Contact bericht hierover.

Vaccineren in ouderenzorg persoonlijke keuze

Het is een persoonlijke keuze van mensen of ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt ActiZ, branchevereniging ouderenzorg, volgens Skipr. “Een besluit om vaccinatie wel of niet te verplichten is aan de politiek. Daar hebben wij geen standpunt over. Gelukkig kennen we een hoge vaccinatiegraad.”

Oudere danstalenten gezocht

“Dansen is niet alleen goed voor lijf en leden, maar zeker ook voor de geest. Dit geldt voor jong en oud. Toch domineren dansende jongeren de sociale media zoals TikTok en Instagram.” Met het initiatief Danstalent willen Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Jo Visser fonds laten zien wat de oudere generatie in haar mars heeft. “Ook zij hebben moves en kunnen jongeren stimuleren die na te doen.”

‘Neem een student in huis’

In Den Haag wil de politieke partij Hart voor Den Haag dat een campagne ‘neem een student in huis’ gelanceerd wordt. “Veel ouderen wonen alleen, soms in veel te grote huizen, hoe mooi is het als ze een student in huis kunnen nemen? Zo verdienen alleenstaanden er wat bij en hebben studenten een betaalbaar onderkomen”, aldus Hart voor Den Haag tegen Dagblad 070.

Wmo-beleid geen eenheidsworst

Als je de beleidsplannen van gemeenten voor het sociaal domein analyseert, lijkt het alsof gemeenten allemaal dezelfde diensten aanbieden. Maar schijn bedriegt, concluderen onderzoekers van Integraal Werken in de Wijk volgens Vilans in de recent verschenen publicatie Dialoog en ruimte voor aansluiting beleid en praktijk. ‘Door alleen naar beleidsstukken te kijken krijg je een vertekend beeld, in de praktijk zijn er veel verschillen.’

In de maling genomen

“Elke dag schuifelt er een stoet bejaarden achter me aan die wil dat ik kom kijken naar hun kapotte apparaten”, schrijft Volkskrant-columnist Thomas van der Meer vanuit het verpleeghuis. “Ik doe braaf wat er van mij wordt verwacht: ik stel de tv en de iPad opnieuw in, voorzie de lamp van een nieuwe schakelaar en vervang het batterijtje van het gehoorapparaat. Maar op de achtergrond sluimert het gevoel dat ik in de maling word genomen. Dat komt door mijn transgenderachtergrond. Dan denk ik: toen ik eruitzag als een meisje zagen jullie me niet staan met jullie technische problemen.”

Meer betalen voor klimaat

Van de mensen boven de 50 wil 78 procent meer klimaatbeleid en 65 procent is zelfs bereid om meer te betalen voor goederen of diensten. De Britse ouderenvereniging Rest Less vroeg 500 leden of zij meer zouden willen betalen als dat zou leiden tot vooruitstrevender klimaatbeleid. Het resultaat wordt door Change.Inc verrassend genoemd: 78 procent van de mensen boven de 50 wil meer klimaatbeleid en 65 procent is zelfs bereid om meer te betalen voor goederen of diensten, als het beleid er komt.

Schone lucht, minder alzheimer

Verbetering van de luchtkwaliteit vermindert het risico op dementie bij ouderen, zo blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit verschillende studies die werden gepresenteerd op een internationale conferentie over alzheimer. Amerikaans onderzoek signaleert een flinke afname van luchtvervuiling door fijnstof en stikstof in verschillende regio’s. De onderzoekers konden aantonen dat een verbetering van de luchtkwaliteit met 10 procent resulteert in een daling van het risico op alzheimer met 14 tot 26 procent bij Amerikaanse vrouwen tussen de 74 en 92 jaar.