Ons Actueel mei 2020, week 22

Dit is de (twee)wekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,
belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

Nieuwe lezers heten wij hierbij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

 


Bouwen, bouwen, bouwen!

Deze hartenkreet klinkt door uit de antwoorden van de gehouden enquête onder de leden van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB). Maar liefst 96% van de 102 leden van de vereniging die reageerden op de vragenlijst willen dat er in hun dorp gebouwd gaat worden. In deze mooie uitgave van het Kleine Kernen magazine wordt daarom veel aandacht aan de uitslag besteed. Op pagina 15 (groene kader) is er aandacht voor het initiatief van
KBO Schijf met Stichting Droomwonen.

 


Hulp bij levensvragen en Belcirkels

Het project Ons Gesprek – waarbij 11 door ons opgeleide vrijwilligers in gesprek kunnen gaan over levensvragen met mensen die zich daarvoor aanmelden – werd genoemd in de nieuwsbrief van ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het ministerie van VWS. Klik hier voor deze nieuwsbrief. De site van ‘Eén tegen eenzaamheid’ vermeldt een veelvoud aan initiatieven. Naast de Hulp bij levensvragen die KBO-Brabant biedt, staat ook ons project Belcirkels vermeld. Klik hier voor een overzicht van álle initiatieven in Nederland.

Op onze website vindt u alle informatie over Hulp bij levensvragen en de vrijwilligers met wie mensen in gesprek kunnen. Ook kan men zich via een formulier aanmelden. Klik hier.

Voor informatie over onze Belcirkels en aanmelden: klik hier.

 


Zesde vragenuur corona op 20 mei

Woensdag 20 mei om 19.00 uur vond de zesde uitzending plaats. In deze uitzending over corona in Brabant kwamen twee artsen van het Catharina ziekenhuis aan het woord over de laatste stand van zaken in de zorg. Klinisch geriater Judith Wilmer en infectioloog Heidi Ammerlaan beantwoordden vragen over het coronavirus.

Onze pensioendeskundige Rob de Brouwer ging in op het effect van de coronacrisis op het pensioen.

Ook de cultuursector wordt hard geraakt. Marc Eysink Smeets, bestuurslid van vereniging De Kunst van Brabant, en Marcel Deryckere, gedeputeerde CDA, lichtten dit toe. De Provincie Noord-Brabant heeft bezuinigingen aangekondigd die bij die sector in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Singer/songwriter en stadsdichter van Eindhoven Iris Penning was ook te gast. De uitzending werd afgesloten met een muzikale en poëtische toegift.

Klik hier om direct de uitzending na te zien.

 


Wachtlijsten verpleeghuizen op de schop

Er komt een einde aan het huidige systeem van wachtlijstregistratie voor verpleeghuizen. Het Ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars Nederland en de zorgaanbieders werken aan een nieuwe methode om de hulpbehoevendheid van mensen die wachten op een opname in een verpleeghuis beter in kaart te brengen. Dat is op 22 mei bevestigd in het televisieprogramma Meldpunt bij MAX op NPO 2. Lees verder op onze website.

 


Beter én meer bewegen vanuit huis

Het is thuis lastiger om goed te blijven bewegen.Terwijl dit juist heel belangrijk is om u overdag goed  te voelen. VGZ helpt u beter te bewegen. Samen met de beweeg-app Fitavie biedt de zorgverzekeraar een gratis beweegprogramma aan op de website. Ook als u níet bij VGZ verzekerd bent! Met vijf eenvoudige, effectieve beweegoefeningen bent u weer op de goede weg om fysiek gezond te blijven. Voor de beweegoefeningen: klik hier.

VGZ en KBO-Brabant geven 100 gratis abonnementen van drie maanden weg. Wees er dus snel bij! Is het niet gelukt? Volg dan het gratis beweegprogramma!

Vraag een van de 100 gratis abonnementen van Fitavie aan

 


Gezond eten met huisarts Tamara

Gezonde maaltijden zorgen voor een goede weerstand. Maar zou u wel wat inspiratie kunnen gebruiken? Download het gratis kookboek van VGZ voor simpele, lekkere recepten van huisarts en leefstijlexpert Tamara de Weijer. Eet smakelijk!

Bekijk en bestel hier het gratis kookboek

 


Radio Kras uitzendingen voor senioren

Wij kregen het volgende bericht binnen over een initiatief dat we graag met u delen.

‘Radio Kras is een nieuw radioprogramma in Noord-Brabant, gemaakt vóór en mét aan huis gekluisterde ‘levensveteranen’. We halen de buitenlucht naar binnen, met persoonlijke verhalen en gepeperde meningen van wakkere ouderen, met cultuur, natuur en natuurlijk goede muziek. Presentatoren: Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs.’

Radio Kras is elke week te beluisteren op meerdere regionale radiozenders en overal als podcast (spotify e.d.), klik op de onderstreepte regels voor meer informatie:

  • Den Bosch – elke dinsdag 12.00 – 13.00 op ORVA: Ziggo TV-kanaal 43
  • Breda – elke zondag 9.00 – 10.00 – BredaNU: website
  • Oss, Uden, e.o. – elke zondag 11.00 – 12.00  – MFM: Frequentieoverzicht
  • Eindhoven – vanaf 24 mei iedere zondag van 09.00 – 10.00 –  Studio040: https://studio040.nl/radio-frequenties

Iedere 70 plusser kan verzoeknummers aanvragen via 06-44429763 of mailen naar contact@radiokras.nl 

Om het volledige persbericht te lezen, klik hier.

 


Hartelijk dank namens studente Erasmus!

Van Jasmin Setoe, studente aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, ontvingen wij eerder een verzoek om een oproep te doen onder onze leden, voor deelname aan een onderzoek. Wij plaatsten haar oproep in Ons Actueel. Jasmin laat ons nu weten dat ze dank zij uw deelname voldoende respons heeft om haar onderzoek te kunnen volbrengen. Zij is daar heel blij mee en dankt allen die deelnamen hartelijk! Omdat zij niet beschikt over de e-mailadressen van deelnemers en sommige mensen hebben aangegeven dat zij graag op de hoogte worden gehouden, zullen wij dat doen via Ons Actueel. Later dus meer hierover.

 


Nieuwsbrief Koepel Gepensioneerden

Nieuwsbrief nummer 16 van de Koepel Gepensioneerden is uit. Klik hier. Wilt u zelf een abonnement op deze nieuwsbrief, kik hier.

Ons Actueel mei 2020, week 20

 


Bezoek kwetsbare ouderen

De algemene regel is: ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en bij mensen met een kwetsbare gezondheid. Ook mensen met dementie vallen in deze groep. Er geldt voortaan echter een uitzondering voor kwetsbare mensen die zelfstandig wonen én een klein sociaal netwerk hebben. Zij mogen wel één of twee vaste bezoekers ontvangen.

KBO-Brabant is blij met deze enigszins versoepelde maatregel, maar om de mogelijkheden daarvan ten volle te benutten, is wel regie nodig door de gemeentelijke overheid. KBO-Brabant heeft daarom samen met de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), Alzheimer Nederland, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en de seniorenverenigingen FASv, KBO-PCOB en NOOM een brief gestuurd naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de minister van VWS. Klik hier voor de brief.

 


Zesde vragenuur corona 20 mei

Woensdag 20 mei organiseren wij met het Eindhovens Dagblad, BN/de Stem, Brabants Dagblad weer een corona-vragenuurtje. Ditmaal gaat het over pensioenen met Rob de Brouwer en over medische onderwerpen met Judith Wilmer, klinisch geriater. Het precieze programma volgt nog. Houd onze website in de gaten! 

Wie de uitzending van 7 mei nog wil nazien: klik hier.
Met deskundigen Judith Wilmer (klinisch geriater van het Catharina Ziekenhuis), Marius de Jong en Peter van Dongen (juristen, beiden van de juridische helpdesk van KBO-Brabant). Te gast was ook retaildeskundige Cor Molenaar. Er waren 55.000 kijkers.

 


Gratis ondersteuning digitale vaardigheid

Gratis helpdesk, gratis lesprogramma en gratis apparatuur!

Vanwege het coronavirus start het Ouderenfonds samen met VodafoneZiggo en Samsung de gratis Helpdesk Welkom Online. U kunt bellen met al uw online en digitale vragen. Ook is er een gratis lesprogramma voor mensen die er meer over willen leren en bovendien zijn er mogelijkheden om gratis apparatuur aan te vragen via platform Allemaal Digitaal. Op onze website wordt het verder uitgelegd. Klik hier.

Afdelingen zouden kunnen overwegen hun minder digitaal vaardige leden hiermee over de streep te trekken en hen te begeleiden, te beginnen met het aanvragen van de nodige apparaten.

 


Beter ontspannen, gratis app van VGZ

U heeft in deze beladen tijd mogelijk meer stress dan normaal. Wilt u graag meer rust en ontspanning? U kunt gratis de VGZ Mindfulness Coach App gebruiken op uw telefoon of tablet. Ook als u níet bij VGZ verzekerd bent. Deze app bevat een speciaal programma met ruim 40 rustgevende oefeningen. Maar u kunt ook zelf oefeningen kiezen. De oefeningen helpen u om stress te verminderen en  meer rust in uw hoofd te krijgen. Hierdoor krijgt u meer energie, en slaapt u beter. De app is voor beginners én gevorderden, en nu al 850.000 keer gedownload.

Lees hier meer over de app en hoe u hem kunt downloaden.

 


Patroon om mondkapjes zelf te maken

Vanaf 1 juni is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Het ministerie van VWS heeft een patroon voor het maken van kapjes ter beschikking gesteld. Er zitten ook instructies voor het dragen bij. Dit delen wij hier met u. U kunt het patroon voor uzelf gebruiken, maar misschien is het ook een idee om dit als Afdeling op te pakken? Met een groepje van mensen die handig zijn met de naaimachine. U zou ook een inzameling van materialen kunnen overwegen. Hydrofiele luiers zijn zeer geschikt voor de binnenkant, ze filteren goed en zijn zacht. En voor de buitenkant is katoen geschikt, alle leuke stofjes zijn te gebruiken! Wie weet hebben mensen deze luiers en stoffen nog ongebruikt op zolder liggen!

Klik hier voor de PDF met patroon.

 


Nieuw provinciebestuur Brabant

Brabant heeft een nieuw provinciebestuur en een nieuw bestuursakkoord 2020-2023: Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant. Een ambitieus plan voor een bestuursperiode waarvan al een jaar is verstreken.

Lees verder op onze website.

 


Ondertiteling live stream uitvaart mogelijk

Door de uitbraak van het coronavirus zijn er extra veel uitvaarten. Daar mag maar een beperkt aantal mensen bij aanwezig zijn. Om toch alle dierbaren te betrekken wordt de plechtigheid steeds vaker live gestreamd. Maar voor mensen met gehoorverlies blijkt zo’n
weergave via het beeldscherm vaak moeilijk te volgen. Gelukkig is er een oplossing: directe ondertiteling bij de uitvaartdienst. Zo kan iedereen goed volgen wat er wordt gezegd, direct en op het moment zelf. Bovendien kan de stream worden opgenomen en, ondertiteld en wel, professioneel afgeleverd op een USB-stick. Lees verder op onze website.

 


Doet u mee aan onderzoek van studente Erasmus?

Van een studente aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam ontvingen wij een verzoek om een oproep te doen onder onze leden, voor deelnemers aan een onderzoek. Wij helpen haar graag, doet u ook mee?

Beste lezer,

Mijn naam is Jasmin Setoe (23) uit Eindhoven. Voor mijn Master Thesis onderzoek ben ik dringend op zoek naar honderd 65-plussers die zelfstandig wonen (ook in een ouderinwoning) en geen cognitieve beperkingen hebben. 
Mijn onderzoek gaat over de relatie tussen gezondheidsovertuigingen en de bereidheid om gebruik te maken van mobile Health (mobile applicaties voor de gezondheid). Zou u mij willen helpen door het invullen van een online vragenlijst? Invullen duurt ongeveer 30 minuten. U zou mij hier enorm mee helpen! 

Klik hier naar de website met het onderzoek.

 

Ons Actueel april 2020, week 18

Dit is de (twee)wekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant, belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

In corona-tijd geven we deze nieuwsbrief wekelijks uit, afhankelijk van het beschikbare nieuws.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

Voor uitschrijven/aanmelden/e-mail wijzigen:
kijk onderaan deze nieuwsbrief.

 


Tijdelijk geen eigen bijdrage Wmo

Veel hulp die mensen thuis krijgen via de gemeente (uit de Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo) is vanwege corona gestopt of verminderd. Denk aan de huishoudelijke hulp die niet meer kan of mag komen. De minister van VWS heeft daarom besloten dat mensen in april en mei 2020 de eigen bijdrage voor de Wmo van maximaal 19 euro per maand niet hoeven te betalen. De minister beslist op een later moment wanneer de eigen bijdrage weer wordt opgestart.

Wmo-cliënten die wonen in een instelling voor beschermd wonen of voor opvang betalen wel gewoon de eigen bijdrage Wmo. Hun hulp en/of ondersteuning loopt namelijk gewoon door.

Uw eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz), meestal veel meer dan 19 euro, loopt wél door. Wanneer u vanwege corona veel minder zorg of hulp krijgt kunt u contact opnemen met het CAK en overleggen of uw eigen bijdrage aangepast kan worden. Als u meer zorg nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Zorgkantoor.

Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met het CAK (dat de rekeningen stuurt): klik hier. U kunt ook bellen met KBO-Brabant of een e-mail sturen naar mpette@kbo-brabant.nl.

 


Vrijwilligers staan hulpvragers telefonisch bij via Ons Gesprek

‘Ons Gesprek’, het nieuwe project van KBO-Brabant, heeft van meerdere fondsen een bijdrage mogen ontvangen. Zo heeft het Oranjefonds een ruime bijdrage toegezegd, evenals het corona-noodfonds. Verder zijn er bedragen ontvangen uit humanistische kring en van een regionaal fonds. De start van het project werd in financieel opzicht overigens mogelijk gemaakt door de stichting Steunfonds van KBO-Brabant.
 
Telefonische inzet vrijwilligers
Intussen is duidelijk dat de opgeleide vrijwilligers (Bezoekers genoemd) niet bij hulpvragers op bezoek kunnen. Wel zijn zij bereid om hulpvragers telefonisch bij te staan. De verwachting is namelijk dat veel senioren vragen hebben naar aanleiding van de corona-situatie.

Wilt u één van onze vrijwilligers spreken?
Een oudere (al dan niet lid van KBO-Brabant) met een hulpvraag kan contact opnemen met beleidsmedewerker Eva Geelen. Eva bespreekt kort de hulpvraag en leidt deze door naar één van de vrijwilligers. Die neemt vervolgens binnen twee werkdagen rechtstreeks telefonisch contact op met de hulpvrager. In onderling overleg wordt bepaald of de gesprekken telefonisch plaatsvinden of dat het beter is om te wachten tot de bezoeker op bezoek kan komen. Dit hangt vooral af van de urgentie die de hulpvrager voelt.

Klik hier voor de uitgebreide informatie.

 


Eindhoven saboteerde Wmo-aanvragen voor huishoudelijke hulp

Eindhovense ambtenaren kregen eind vorig jaar de opdracht om de wet te overtreden. Ze moesten ouderen en zieken die extra schoonmaakhulp vroegen standaard afwijzen, puur en alleen omdat zij rechtsbijstand kregen. Dat blijkt uit de dossiers van cliënten huishoudelijke ondersteuning die Bert van ‘t Laar op heeft gevraagd bij de gemeente. De instructies golden specifiek voor aanvragen van Eindhovense ouderen en zieken die van hem of van Kevin Wevers juridische hulp kregen. Oud-rechter Van ‘t Laar biedt vanuit de juridische helpdesk van KBO-Brabant gratis rechtsbijstand aan ouderen en zieken. Wevers doet dit via vakbond FNV. Mede door hen wonnen 250 Eindhovenaren vorig jaar hun rechtszaak tegen de vermindering van hun schoonmaakhulp.

Zo bericht het Eindhovens Dagblad op 27 april. Klik hier om het hele artikel te lezen.

De wethouder heeft inmiddels ook gereageerd naar het ED: klik hier.

Naar aanleiding van dit bericht stellen vier partijen raadsvragen:
– Ouderenappèl: klik hier voor de vragen
– SP, DENK en D66: klik hier voor de vragen

 


KBO-Brabant dringt aan op betrouwbare sterftecijfers coronavirus

In het epicentrum van de coronacrisis in Nederland, Noord-Brabant, is het aantal sterfgevallen onder ouderen schrikbarend toegenomen. Sinds enkele weken doet het CBS vergelijkend onderzoek naar wekelijkse sterftecijfers nu en in 2019. Landelijk blijkt het om een verdubbeling van het aantal (oudere) overledenen te gaan, maar in sommige Brabantse gemeenten gaat het om een veelvoud. Die oversterfte in verpleeghuizen en thuis wordt slechts zeer beperkt toegeschreven aan het coronavirus, maar dat lijkt meer met de wijze van registreren te maken te hebben dan met de oorzaak van overlijden. KBO-Brabant pleit voor cijfermatige transparantie waar het corona betreft. Dit is thans niet het geval, waardoor de werkelijke impact van de infectieziekte veel groter is dan we uit de dagelijkse updates van het RIVM kunnen afleiden.

Lees hier het hele persbericht dat vrijdag 24 april werd verzonden.

 


Te bestellen: bankpas-houder
met anti-skim functie

Voor Afdelingen te bestellen: pasje met logo KBO-Brabant. Zolang het pasje in de houder zit kunnen de gegevens niet worden afgelezen en werkt het pinnen ook niet. Dit garandeert een stukje veiligheid.
Kosten: € 1,20 per stuk. Te bestellen via de website (na inloggen): klik hier.

Ons Actueel april 2020, week 17

Dit is de (twee)wekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

In corona-tijd geven we deze nieuwsbrief wekelijks uit, afhankelijk van het beschikbare nieuws.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!
En hebt u tips, mail ons dan op info@kbo-brabant.nl

 


Corona vragenuur deel 4
vrijdag 24 april om 20.30 uur

Voor de vierde keer organiseert KBO-Brabant in samenwerking met deskundigen een live-stream vragenuur, op vrijdag 24 april om 20.30 uur (let op: afwijkende tijd ten opzichte van vorige keren!). Ditmaal gaat het over voeding en bewegen. Een diëtist, Ellen Steinmeijer uit Breda en een fysiotherapeut, Harold Bouwens uit Raamsdonksveer, beantwoorden al uw vragen. Daarnaast is Leo Bisschops, voorzitter weer in de studio, samen met een gast over een actueel onderwerp.

Dit is een samenwerking van KBO-Brabant, Eindhovens Dagblad, BN/de Stem en Brabants Dagblad en wordt mede mogelijk gemaakt door Nutricia.

Klik op de live-stream om ongeveer 20.20 uur en u kunt de uitzending volgen. Vanaf vrijdagochtend kunt u de vragen stellen via Whatsapp op 06-13813542. De link naar de uitzending is te vinden op onze website. Daar staan ook de links naar de vorige uitzendingen. Klik hier.

 


Onderzoek invloed corona op rouwverwerking 

Veel mensen overlijden in deze tijd zonder dat naasten en anderen goed afscheid kunnen nemen. PalZon (Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland) en Erasmus MC willen onderzoeken wat dit voor nabestaanden betekent.

KBO-Brabant werkt mee aan dit onderzoek. Als u recent heeft meegemaakt dat een naaste van u is overleden, door het coronavirus of door een andere aandoening, zouden wij het zeer op prijs stellen als u uw ervaringen wilt delen met de onderzoekers. Dat kan door het invullen van een vragenlijst. Klik hier voor het volledige bericht op onze website. Wilt u deze link delen met mensen van wie u denkt dat ze hieraan mee willen werken? Dank u!

 


Gratis corona-app beschikbaar

Vanaf 21 april is er een gratis corona-check app van ziekenhuizen en huisartsen beschikbaar. Een medisch team van de ziekenhuizen houdt dagelijks bij of uw klachten mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Indien nodig wordt u gebeld door dit team en geven zij u advies. Het enige wat u nodig hebt is een smartphone of tablet en een thermometer.

Zelf een check doen via de site thuisarts.nl
Ook op de site thuisarts.nl staat een test die u kunt invullen. De corona-vragentest is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dit is de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland. 

Lees het volledige bericht op onze website! Daar staan ook de links naar de websites. KLIK HIER

Bel ons voor ondersteuning
Wij beseffen dat er op dit moment veel digitaal wordt gevraagd van mensen en dat veel leden niet beschikken over een smartphone of tablet. U kunt ons altijd bellen als u er zelf niet uitkomt, op 073-64 44 066.

 


Tips om vanuit huis
te herdenken en vieren 

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. In deze periode van binnenshuis blijven, is het juist een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan. De organisatie van Brabant Remembers geeft tips om vanuit huis 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren!

Wij zetten dit in de eerste week van mei op onze website, misschien ook iets voor de websites van Afdelingen? Dit is de link.

 


Nieuwsbrieven 12 en 13
Koepel Gepensioneerden

Er is weer nieuwe nieuwsbrieven uit van de Koepel Gepensioneerden:
Voor nummer 12, klik hier.
Voor nummer 13, klik hier.

U kunt desgewenst ook uzelf aanmelden voor deze nieuwsbrief: klik hier.

 


Passiespelen uitgesteld naar 2021

Helaas moesten ook de Passiespelen in Tegelen worden uitgesteld. Zij worden nu volgend jaar gehouden, van 18 april tot 29 augustus. Voor Afdelingen van KBO-Brabant, die er met hun leden naartoe willen, zijn er twee data gereserveerd met een speciaal arrangement, namelijk zondag 2 mei en zondag 6 juni. Te zijner tijd volgt hierover bericht in de Ons en/of in Ons Actueel.

Iedereen die eerder kaarten had besteld voor dit jaar, krijgt van de organisatie een (nieuws) brief. Daarin wordt verteld welke keuzemogelijkheden men heeft: oude tickets omzetten naar een voucher of een andere regeling. 

Ons Actueel april 2020, week 16

Dit is de (twee)wekelijkse nieuwsbrief van KBO-Brabant,

belangenvereniging van 130.000 senioren in Brabant.

In corona-tijd geven we  deze nieuwsbrief wekelijks uit, afhankelijk van het beschikbare nieuws.

Nieuwe lezers heten wij van harte welkom!

 


Uitzending Catharina vrijdag 17 april: deel 3

Deskundigen geven in een live-uitzending op vrijdagavond 17 april om 19.00 uur antwoord op vragen van ouderen over het coronavirus. Judith Wilmer (geriater in het Catharina Ziekenhuis) en huisarts Ellen Huijbers beantwoorden de vragen. Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, vertelt waar ouderen van wakker liggen en wat ze overeind houdt.

Al twee weken op rij organiseerde KBO-Brabant deze live-uitzending met groot succes. Kijk live mee via een link op deze pagina. Vragen stellen kan via Whatsapp: 06 – 13 81 35 42. De vragen kunnen al eerder gesteld worden!

Naar deel twee hebben meer dan 60.000 mensen gekeken. Het voorziet in een grote behoefte. Deel dit als dat nog kan met uw leden! 

Op onze website staat een bericht met link naar de uitzending: klik hier.

 


Onze Belcirkels

De aanmeldingen voor Onze Belcirkels beginnen nu goed op stoom te komen. Naast allerlei spontane bel-initiatieven zijn er nu in heel Brabant zijn 19 Belcirkels van start gegaan. Op dit moment zij deze 19 Belcirkels niet op Afdelingsniveau georganiseerd, wel is geprobeerd om senioren in contact te brengen met mensen uit de eigen woonplaats of uit een nabij gelegen gemeente. Afdelingen uit de betreffende gemeenten worden hierover apart geïnformeerd.

Hoe het werkt
Deelnemers hebben allen persoonlijk bericht gekregen en hebben daarmee de contactgegevens van een aantal senioren uit de omgeving. En daar is behoefte aan! Want voor alleenwonende senioren is het leven wel stil geworden. De mensen die wij zelf gesproken hebben, zeggen dat ook en geven aan het prettig te vinden om met andere KBO-leden op basis van gelijkwaardigheid te telefoneren. 

Hoewel het onbekend is hoe lang de corona-beperkingen nog gelden, is de kans groot dat voor senioren nog gedurende een langere periode beperkingen zullen duren. Het is daarom belangrijk dat u Onze Belcirkels zo goed mogelijk bij uw leden onder de aandacht brengt. Want om een project goed onder de aandacht te brengen mag er gerust meer keren en via meer kanalen over gepubliceerd worden. Dat kan bijvoorbeeld door een artikeltje in uw lokale nieuwsbrief te publiceren. Een voorbeeld-artikeltje vindt u door hier te klikken. Ook kunt u de flyer nogmaals rondbrengen of mailen. Zijn uw flyers op? Belt u dan naar het kantoor in ‘s-Hertogenbosch, dan sturen wij u nieuwe flyers toe. Ook via social media kunt Onze Belcirkels onder de aandacht brengen.

 


Pas heel goed op met uitlenen bankpas!!

In beginsel mag je je bankpas niet uitlenen aan een ander. Het is een strikt persoonlijk betaalinstrument dat soms ook gebruikt wordt bij internetbankieren. Wie zijn bankpas uitleent aan een ander, is zelf volledig aansprakelijk voor eventueel misbruik van die bankpas door degene aan wie die is uitgeleend. Zelfs in noodsituaties blijf je volledig aansprakelijk.
 
Een contactloze bankpas kun je echter ook gebruiken zónder pincode, voor maximaal 50 euro per betaling en voor maximaal 100 euro in totaal. De schade voor de rechtmatige pashouder bij eventueel misbruik door degene aan wie de bankpas is uitgeleend, kan dus maximaal 100 euro zijn. Zonder pincode kan de bankpas niet worden gebruikt voor internetbankieren en je kunt er zonder pincode ook geen geld mee opnemen bij een geldautomaat.
 
Wanneer je in een noodsituatie, zoals de coronacrisis, toch je contactloze bankpas wil uitlenen aan iemand die hulp verleent, doe dat dan alleen aan een goede bekende die je vertrouwt en altijd zónder pincode. Je pincode moet je echt nooit aan iemand anders geven, onder geen enkele omstandigheid, zelfs niet tijdens deze coronacrisis. De pincode is strikt persoonlijk en geheim, altijd en overal.
 
Voor een contactloze creditkaart geldt ongeveer hetzelfde als voor een contactloze bankpas, al is het risico van misbruik door een ander groter. Met een Nederlandse creditkaart kun je zónder pincode in totaal maximaal 150 euro betalen. Bovendien kan een creditkaart door een ander vrij makkelijk worden misbruikt op het internet, voor veel grotere bedragen, zónder pincode. Leen daarom je creditkaart in noodsituaties alleen uit als het echt niet anders kan en alleen aan iemand die je helemaal vertrouwt, zónder pincode. Je blijft als kaarthouder zelf volledig aansprakelijk voor eventuele schade door misbruik van een uitgeleende creditkaart.

 

Vertraging bij CBR vanwege Corona

Ook bij de keuringen voor het verlengen van het rijbewijs ontstaan vertragingen vanwege corona. Artsen keuren momenteel niet of heel weinig. Senioren die vanwege de corona-crisis niet naar de keuringsarts of specialist kunnen, en daarmee niet op tijd hun keuringsrapport kunnen versturen naar het CBR, kunnen contact opnemen met de klantenservice van het CBR. Zij kunnen ook KBO-Brabant bellen (073 – 64 44 066). Op 15 april heeft minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga van Infrastructuur en Waterstaat een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, waarin zij aangeeft in gesprek te zijn met het Verbond van Verzekeraars over een mogelijke oplossing en verwacht vrijdag aanstaande (17 april) hierover te berichten. Klik hier voor meer informatie op de website van het CBR over corona. Klik hier voor de brief van de minister aan de Tweede Kamer (op pagina 3 vindt u de informatie over verlopen rijbewijzen). 

 

 
Oranjefonds aanvragen corona-subsidie

Van het Oranjefonds kregen wij het volgende bericht.

‘Het is opnieuw mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen bij onze versnelde aanvraagprocedure voor coronahulp-projecten. Het is prachtig om te zien hoeveel initiatieven zich in deze tijden extra inzetten om de noden op het vlak van eenzaamheid, armoede en informele zorg te lenigen. Wij zijn dan ook blij dat we ons loket weer kunnen open stellen voor een tweede ronde. Dit nadat we het begin april hebben moeten sluiten vanwege het overweldigende aantal aanvragen dat we mochten ontvangen. Dit is de laatste maal dat het loket voor acute corona-hulp open gaat. Vanaf uiterlijk 1 juni openen wij ons loket voor reguliere aanvragen weer.’

Klik hier voor alle informatie op de website van het Oranjefonds. Ook zijn daar een aantal voorbeeldprojecten genoemd.

 


Nieuwsbrief 11 Koepel Gepensioneerden

Er is weer een nieuwe nieuwsbrief uit van de Koepel Gepensioneerden:
Voor nummer 11: klik hier.

U kunt desgewenst ook uzelf aanmelden voor deze nieuwsbrief: klik hier.

 


Ontspanning met gratis online-tijdschrift

Dit bericht kregen wij van Habo DaCosta, de drukker van ledenmagazine de Ons; zij bieden de leden van KBO-Brabant een gratis online-tijdschrift aan.

‘De redacties, vormgevers en medewerkers van F&L Media wilden iets doen om de mensen in Nederland een hart onder de riem te steken nu we allemaal aan huis gekluisterd zijn. Wij zijn geen verplegers, (huis)artsen of virologen of wat voor’n helden dan ook. Wat wij kunnen, is een beetje ontspanning bieden. In het gratis Buiten Gewoon Lezen-magazine hebben we de beste artikelen uit de meest recente nummers van onze twaalf magazines gebundeld.
Iedereen kan dit magazine gratis en zonder gegevens achter te laten downloaden’.

Huurtoeslag ruimer, wijzigingen per 2020

Volgens schatting komen door de veranderingen in de regels van de huurtoeslag in 2020 nu 115.000 méér huishoudens in aanmerking voor de huurtoeslag. Misschien bent u er wel een van! De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van de huurprijs, het inkomen en vermogen van u en uw eventuele toeslagpartner of medebewoner(s).

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor huurtoeslag veranderd. Tot die tijd gold een zogenoemde harde inkomensgrens: boven die grens had u nooit recht op huurtoeslag. Die inkomensgrens komt nu te vervallen. Het is dus zeker de moeite waard om dit na te gaan! Om te bekijken of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, maakt u een proefberekening op de website van de Belastingdienst of vraagt u hulp van een belastinginvulhulp (via uw lokale KBO-Afdeling).

Het is ook verstandig om hulp te vragen als uw partner overlijdt en hij/zij de huurtoeslagontvanger was. In dat geval kunt u ook bellen met de Belasting Telefoon voor nabestaanden: 0800 – 235 83 54 (gratis) of contact opnemen met een belastinginvulhulp.
Huurtoeslag voor 2020 kunt u aanvragen tot 1 september 2021. klik op de link en lees op het informatieblad of u aan de voorwaarden voldoet en bereken hoeveel u kunt krijgen.

https://download.belastingdienst.nl/toeslagen/docs/informatieblad_huurtoeslag_tg7201z01pl.pdf?fbclid=IwAR1qxwZbmBE50leHOkljXHad3f2KPFoGbX8brfI17rdTjsqmJcczzYGoeFs